Kaninkroppen / Sygdom og helbred

Sygdom og helbred

Hedeslag

Ved hedeslag sker der en overophedning i kroppen på kaninen, og kaninen kan ikke længere komme af med varmen. Kaniner kan ikke svede, derfor bruges dens ører til at regulere temperaturen. Kaniner har en stor blodåre som løber igennem øret. Når kaninen får det varmt, løber der storer mængder blod ud i øret. Da blodåren ligger lige under huden, bliver blodet derfor kølet ned, inden det løber retur til kroppen.
 
Kaniner regulere varme via ørene, derfor kan man med fordel køle ørene af med et fryseelement. Dog altid på ydersiden af ørene, så kaninen ikke får vand i ørene.


Tegn på hedeslag:

  • Hurtig vejrtrækning.
  • Ingen appetit.
  • Slap i kroppen og har svært ved at bevæge sig.
  • Kaninen savler.
 
Er ørene røde og meget varme ved roden, skal man placere kaninen til et køligt sted, nedkøle ørene, give væske og blæse luft på kaninen. Man kan bruge en blæser, dog skal kaninen have mulighed for at flytte sig væk fra den.

Myxomatose (kaninpest)

Man hørte første gang om Myxomatose i 1898 fra Montevideo i Uruguay, hvor en bestand af kaniner døde i et laboratorie af virussen. 
Senere viste den sig flere steder i Syd-Amerika og i Syd-Californien. 
I 2007 var der over 100 udbrud i danmark af myxomatose, primært på Sjælland, Falster og Lolland.
 

Smitte

Myxomatose smitter via direkte kontakt med smittede dyr, men smitter også via inficeret tøj, foder, genstande, udstyr mm.
Der kan også ske smitte gennem insekter, så som myg, flåter, pelsmider, eller andre stikkende insekter.
Myxomatose smitter ikke andre dyr eller mennesker.
 

Symptomer

Omkring 3-5 dage efter kaninen er inficeret, vil der opstå hævelser omkring øjnene og øjenbetændelse som kan blive så slemt at kaninen ikke kan se. Derefter vil hævelsen hurtigt breder sig til næse, mund, ører og derefter hele hoved. Da kaniner kun trækker vejret gennem næsen, er der risiko for kvælning. Derudover vil der komme flåd fra næsen. 
Kaninen vil stoppe med at drikke og spise, og der vil være hævelser omkring kønsåbning, hvor der også vil være flåd. Kaninen vil virke sløv, og kaninen bør aflives, både for dens skyld, men også for at undgå smitte til andre kaniner.
 

Behandling

Der findes ingen behandling mod myxomatose og dødeligheden er tæt på 100%. 
Dog kan man selv gøre noget for at undgå at, ens kaniner bliver inficieret, og det er at vaccinere dem. Man vaccinere med en 3 i 1 vaccine som både beskytter mod Myxomatose, men også VHD1 og VHD2. Kaninerne skal vaccineres én gang årligt. 
 

Fly-strike

Fly-strike er når fluer lægger æg omkring anus på kaniner. Æggene udklækkes til larver, og begynder at spise kaninen levende. 
Fly-strike forekommer typisk i varme vejrforhold, da varmen og fugtigheden tiltrækker fluer. For at forhindre fly-strike er det afgørende at opretholde renligheden i kaninens bur eller toiletområde. Dette indebærer at fjerne afføring regelmæssigt og sørge for, at området er tørt og hygiejnisk.

Det anbefales også at tjekke din kanin omhyggeligt 1-2 gange om dagen, især i varmt vejr, for at opdage eventuelle tegn på flueæg eller larver omkring anus. Hvis du bemærker symptomer på fly-strike eller tror, at din kanin er blevet påvirket, er det vigtigt at kontakte en dyrlæge øjeblikkeligt, da fly-strike kræver akut behandling for at redde kaninens liv.

Orm

Oftes kan ormene ses som små hvide strenge i afføringen. Det er slet ikke altid, men ser man dette, skal man kontakte dyrlægen. I forhold til symptomer, er vægttab ofte associeret med orm. Næringen kaniner får, bliver "stjålet" af en anden organisme, hvilket normalt vil føre til vægttab på sigt.
Alt afhængig af hvilken orm der er tale om, kan det også føre til dårlig mave eller diarré. Er det fremskredent vil man også tit kunne høre tydelig maverumlen.
 
 

Kanin-syfilis

Kanin-syfilis er en smitsom sygdom, der overføres ved parring eller fødsel. Det skyldes bakterien Treponema cuniculi, og findes både hos tamkaniner og i naturen hos vilde kaniner og harer.
 
Bakterien kan ikke smitte til andre dyr eller mennesker.
 

Symptomer: 

Hos smittede dyr, kan man se hudforandringer ved kønsdele, øjne og næse. Det starter med rødme og hævelse, der bliver til blærer og sår, som til sidst dækkes af sårskorper.
Mange gange ved man ikke at kaninen er smittet, da syfilis først viser sig når kaninen er/har været stresset. Inkubationstiden er på 3-8 uger.
 

Hvordan behandler man kanin-syfilis?

Hvis man har mistanke om kaninen er smittet, tager man til dyrlægen som laver et skrab, som sendes til undersøgelse. 
Når diagnosen er stillet, starter man behandlingen op, som tager 3 uger.
For at lindre "sårene" ved kønsdelen er det en god idé at smøre det med abilar eller en anden lindrende creme 1-2 gange om dagen. 
 
Selve behandlinen er enkel. Kaninen skal have Ethacilin 1 gang om ugen i 3 uger, og skal gives subkutan enten af dig selv eller af dyrlægen.
Det er vigtigt at det ikke bliver givet oralt, da deres fordøjelsessystem ikke tåler det. Der er nemlig risiko for ændring i tarmfloraen, som kan få antallet af sygdomsfremkaldende bakterier til at vokse for meget og dermed give livstruende problemer.
 
Hun-kanin med syfilis, her ses tydeligt hudforandring
omkring/på kønsdelene.
Hun-kanin med syfilis efter 2 uger med behandling.
   
Dette afsnit indeholder:
 
  • Hedeslag
  • Myxomatose
  • Fly-strike
  • Orm
  • Kanin-syfilis