Pasning af kaniner / Kaninunger og avl

Kaninunger og avl

Kaninunger er ganske vist søde, men er du klar over, at der er en overflod af kaninunger på det danske marked, og at det er ret svært at komme af med dem igen?
 
Hvis du har besluttet at din kanin nu skal have kaninunger, skal du også tænke over, hvordan du vil komme af med ungerne. Et internat kan ikke bare få kaniner ind, der er allerede fyldt op.
 
Hvornår kan de få unger?
Hannen kan reproducere sig når stenene er faldet ned, ved ca. 4 måneder. Man råder ofte til at vente lidt, så man kan se hannens temperament.
For hunkaniner vil jeg råde til, at hun første gang får unger efter hun er 10 måneder og inden hun er 2 år.

Du skal også tænke på, at buret kaninen bor i, skal være stort nok til alle ungerne og hunnen. Der kan være behov for, at du skal have ekstra bure klar. Der bruges også ekstra meget halm, hø, kaninpiller og spåner, så det skal du også være klar på.


Parring

Hvis du har besluttet, at din kanin skal have unger, skal hunkaninen først være i brunst. Når hunnen er i brunst, er kønsdelen ofte hævet og mørkerød. De kommer ofte i brunst, når de ser en hankanin. Nu skal du finde en han kanin, og der er det vigtigt, at man kender hannen, og kender hans temperament.
Når kaninerne skal parres, er det vigtigt at de bliver sat på neutral grund eller at hunnen bliver sat ned til hannen, aldrig omvendt! Hvis hannen bliver sat ned til hunnen, er det hunnen der bestemmer, og der er stor mulighed for, at de vil komme op at slås.
Parringen forgår hurtigt, når parringen lykkes falder hannen ofte om på siden. Lad hannen gøre det 2-3 gange, og fjern derefter hannen. Nu gælder det bare om at vente 30-35 dage.

I mens hun er drægtig

Hvis hunkaninen laver en rede af hår og halm når der er gået 14-18 dage, tror hun at hun er drægtig. Men hun kan være falsk drægtig og derfor ikke med unger. Men vent alligevel med at parre hende igen, til du er sikker på, at der ikke kommer unger.

Når der er en uge til fødslen, er det vigtigt at kaninen ikke forstyres nær så meget som normalt, ellers kan hun stresse for meget. Når der er en uge til fødslen er det vigtigt at hun får ro, og ikke bliver løftet eller flyttet. Det er også en god ide at skifte hele buret en uge inden hun går i gang med at føde.
Kaninen laver en rede og plukker sig, nogen dage, timer eller imens hun føder og der er det vigtigt ikke at forstyrre hende.
 

Fødslen 

Kaninen føder kun når der er ro, oftest om natten. Så du skal ikke forvente at se fødslen. Når hun har født ungerne, slikker hun dem rene og spiser moderkagen, og bider navlestrengen over. Når hun har født, så kig til ungerne et døgn efter de er født, for at se om ungerne er sunde og raske, fjern evt. døde unger. Inden du kigger i reden, skal det være en person moren er vant til. Kæl med moren inden du kigger til ungerne, så du lugter af hende. Kig hver dag og se om ungerne har fyldte maver og er varme.
 
Hvis der ligger en unge uden for reden, så læg ungen tilbage i reden igen. Kaninunger kan godt blive hængene i brystvorten hos moren.
Hunnen giver ungerne mad 1-3 gange i døgnet, og holder sig ellers væk fra reden, for ikke at tiltrække rovdyr. Så det gælder om at få mad når det er der. Husk, at kaninmoren skal have tilstrækligt med plads, så hun kan komme væk fra reden ligesom i naturen.
 

Kaninen har spist ungen, eller noget af den.

Når de spiser deres unger, er det typisk et tegn på stress, syge unger, eller farlige omgivelser. Hvis ungen er syg, er det en måde kaninmoren skiller sig af med ungen så evt. rovdyr ikke skal finde reden. 
 

Ungernes udvikling

Den første tid i reden

Efter fødslen ser man ikke ret meget til ungerne, de ligger og putter og har det dejligt i reden. Men man kan tilgengæld se ungerne vokse for hver dag, og de begynder så småt at få fin pels på kroppen. 
Kig til ungerne 1-2 gange om dagen for at se om ungerne har fyldte maver og der ikke ligger nogen døde.
Ungerne fødes døve og blinde.
 
 

Dag 9

Når ungerne er ca. 9 dage, begynder de så småt at åbne øjne. Det er vigtigt ikke selv at tvinge øjne åbne. De ligger stadig i reden og putter.
 
 

11-14 dage 

Når ungerne er 11-14 dage, begynder ungerne lige så stille at udforske uden for reden. Men de opholder sig stadig det meste af tiden i reden. Hvis en af ungerne er kommet ud af reden må du godt begynde at kæle med dem. Og tage dem lidt op og kæle med, men ikke mere end et par minutter. Husk, at røre moren inden så du lugter af hende.

3-4 uger

Når ungerne er 3-4 uger, begynder de så småt at smage på morens mad. Hvis du vil hjælpe ungerne, kan du knuse lidt af maden til mindre stykker. 
Når de er nået den alder, er det vigtigt at du tager dem op så de kan vænne sig til menneskelig håndtering, og blive så tamme som muligt. Her må du godt sidde med dem i ca. 10 minnutter pr. kanin. Reden vil også blive trampet ned, men ungerne vil stadig ligge i reden.
 

5-6 uger

Nu må ungerne gerne komme ud i en lille løbegård i ca. 10 minutter, så kaninungerne vender sig til græsset og vejret. Øg tiden ca. 5 minutter hver dag, så ungerne tilvænnes gradvist. Husk at kæl med ungerne hver dag.
Ungerne vil være fravænnet morens mælk, og vil begynde at spise det moren spiser. Pas på med at give grønt, da ungerne er meget sarte og nemt får dårlig mave.
 

7 uger

Når kaninungerne er 7 uger, er de blevet selvstændige og behøver ikke deres mor mere. De spiser det moren spiser, og kan være ude i løbegården i meget længere tid.
De har dog stadig brug for deres mor til lære dem vigtige færdigheder.
  
 

8 uger

Nu er det tid til at ungerne kommer ud til deres nye familie, og væk fra deres mor.  Det er vigtigt, at de bliver skilt ad nu eller senest når de er 9 uger. hunnerne må godt gå sammen til de er 10 uger uden deres mor men hannerne skal i hver deres bur.
  
 En kaninunges første 17 dage.
 

Når kaninungerne er 8 uger, er de klar til at komme ud til deres nye familier og væk fra deres mor.