Fodring / Hø og græs

Wrap

Wraphø er NO GO, at give til kaniner. Wrap bliver lavet på den måde, at græsset bliver pakket ind i plastik når det er delvist tørt. Indpakningen giver et iltfrit og surt miljø, der fremmer væksten af mælkesyrebakterier og hæmmer væksten af gærceller, svampe og andre bakterier.
På den måde starter en gæring. Når kaniner spiser wrap, vil den få en masse luft i maven, og i og med kaniner ikke kan prutte og bøvse, kan kaninen ikke komme af med luften. Her begynder det så, at blive rigtig farligt, da det kan gå lynhurtigt, og der er stor chance for, at kaninen ikke overlever.

Hø og græs

Kaniner skal have en masse hø, eller groft græs.
Hø skal være 80% af kaninens daglige kost, det svare til at kaninen skal spise sin egen kropsstørrelse i hø dagligt. I hø er der livsvigtige fibre, som skal holde kaninen sund, og få maven til at fungere.
 

Vil din kanin ikke spise hø?

Hø er med til at slide kaninens tænder naturligt.
Tænderne vokser 2-3 millimeter om ugen. Og hvis de ikke slides, vokser tænderne og kan give kaninen tandsygedomme, bylder og sår.
Hvis kaninen ikke spiser hø, så prøv:
  • Giv lidt mindre mad og andet grønt.
  • Find noget hø der er af bedre kvalitet, og dufter godt af sommer, og er grønligt. 
  • Hvis kaninen stadig ikke spiser hø, kontakt en dyrlæge.
 
Kaninen kan også få tandspidser, det får den hvis tænder ikke slides tilstrækkeligt. Det er meget smertefuldt for kaninen, og man kan ikke selv se tandspidserne, da de sidder ved kintænderne. Derfor skal man hurtigt opsøge en dyrlæge så tænderne kan blive tjekket. Tandspidserne kan være så spidse, at det kan ramme kaninens tunge, og kan forsage sår. Hvis kaninen ikke vil spise, så kontakt hurtigt dyrlægen. Kaniner tåler IKKE at faste.

Græs i stedet for hø?

Om sommeren kan man også give græs, i stedet for hø. Det er dog vigtigt, at græsset ikke har været tæt på en vej og derved har risiko for indhold af PAHér, tungmetaller og andre miljøfremmestoffer. Græsset skal heller ikke være plæne græs, men groft vildt græs, det hjælper lige så godt som hø til at slide tænderne. Hvis man vælger at fodre med græs om sommeren, skal man gøre det på en forsigtig måde til at starte med, da en længere periode med hø kan gøre kaniners mave sart overfor græs og derved få tendens til dårlig mave. Så derfor; start forsigtigt med at give kaninen græs og så gradvist øg indholdet af græs i kosten. 
 

Det er vigtigt at høet dufter godt, er groft og er friskt. derudover må det ikke støve når man ryster det. Høet skal ikke være kedeligt gult, men grønligt.