Fodring / Fodrings myter

Er gulerødder usundt?

Fodrings myter

Der er mange ting som man gav kaniner i "gamle" dage, men som man senere har fundet ud af, ikke er godt for kaniner. Det kan desværre også ske, at en dyreforhandler har sagt noget er godt til kaniner, men ofte bare vil sælge deres produkt. 

Brød

Tørret brød bliver ofte anbefalet til at slibe tænderne eller som en snack.
Men faktisk er det ikke særlig sundt. Brød er lavet på korn, som der er en masse sukker og stivelse i, og det kan kaninen ikke tåle og kan få alvolige maveproblemer. Korn feder rigtig meget, og fedtet sætter sig rundt om kaninens organer, og forkorter dens levetid. Hvis der er mælk i brødet, kan kaninen også få maveproblemer, da kaniner er laktoseintolerante og derfor har risiko for dårlig mave.
 
 
 

Yoghurt drops

Yoghurt drops er noget værre usundt stads for kaniner. Det består af sukker, mælk, olie og fedt.
Det indeholder ikke særlig meget frugt, selvom det ser sådan ud på pakken. Det er alt sammen unaturlige og usunde ingredienser for kaniner. 
Kaniner er laktoseintolerante, så mælk er skadeligt for dem.
Dyrebutikker sælger dem kun for at tjene penge eller af uvidenhed.
 
 

Kalksten

Man bliver ofte rådet til at købe kalksten, for at den skal hjælpe med at slibe tænderne. Men kaniner har 22 andre tænder som også skal slibes, og det bliver de ved hjælp af godt hø, og der vil kalksten ikke hjælpe særlig meget.
Kaniner udskiller kalk fra deres urin. Hvis kaninen får for meget kalk, vil der dannes krystaller, som sætter sig som nyre-eller blæresten. Det er meget smertefuldt for kaninen, og du kan ende med at kaninen ikke overlever. De får alt den kalk de skal have via maden.
Så lad dem ligge i butikken, de gøre mere skade end gavn.

Saltsten

Saltsten kan man finde i de fleste dyrebutikker, men kaniner har faktisk ikke brug for saltsten. De får alt den salt de skal igennem deres mad. Da kaniner ikke kan svede, mister kaninen ikke deres saltindhold i kroppen.

Havregryn

Havregryn bliver ofte anbefalet mod diarre eller dårlig mave. 
Men havregryn er også korn og bør ikke gives. Nogen har erfaret at det virker mod dårlig mave, men det skjuler blot symptomerne, havregrynene suger væsken til sig, så det ikke løber ud af kaninen.
For at kaninen skal få det bedre, skal kaninen have en masse gode fibrer og bakterieballancen skal genoprettes. Det gøres bedst ved at give kaninen fiberplex som hjælper med at stabilisere tarmfloraen. Husk at give kaninen godt med fibre i form af grønt.
 
 

Gulerødder

I de fleste tegnefilm med kaniner, lever kaninerne af gulrødder. Det er langt fra sundt for kælekaniner.
Med alt det sukker og det høje kalorieindhold, bør man højst give 3-4 cm gulerod om dagen.
 
  
Korn indeholder en masse sukker der består af hurtigt omsætlige kulhydrater. Når kaniner spiser korn, omdanner sukkeret sig til fedt og sætter sig rundt om dens organer, og forkorter dens levetid. Så undlad korn.