Fodring / Kaninpiller
Kaninpiller er i gamle dage blevet opfundet til, kaniner der hurtigt skulle vokse og tage på i vægt, så de kunne blive slagtet.

Kaninpiller

Kaninpiller er i gamle dage blevet opfundet til kaniner der hurtigt skulle vokse og tage på i vægt, så de kunne blive slagtet. Meget foder indeholder ofte alt for meget fedt og stivelse, som kaninen ikke har brug for, og ofte er årsagen til overvægt hos kaniner.
Der er dog én god grund til at give kaninpiller, og det er mineraler og vitaminer. For at være sikker på, at man får dækket kaninens vitaminbehov, anbefales det at man giver den sin daglige mængde.
 
Hvis man vil beholde sin kanin i lang tid og vil give den et godt liv, er det vigtigt at give den korrekt foder. Gnaverblandinger er fx. ikke godt, da det næsten kun indeholder "slik". I gnaverblandinger er der korn i, som indeholder en masse sukker og fedt. Det kan også indeholde majs, som der er en masse stivelse i. Kaninen vil oftes spise det usunde og lade det sunde ligge, derfor anbefaler jeg, at man giver rene piller. Hvis kaninen får gnaverblandning, kan det ende med, at den bliver overvægtig, og fedtet kan sætte sig rundt om dens organer og forkorte dens levetid.

Hvor meget skal jeg give?

Man giver sin kanin piller for at være sikker på, at den bliver dækket ind på mineraler og vitaminer. Det anbefales at man giver kaninen maks 15-20 g pr. kilo kanin. Det vil sige, at hvis kaninen vejer 3 kilo så skal man give 45-60 g - gerne lidt mindre end 60 g.
Når der er tale om en unge, (under 8-10 mdr.) skal kaninen have 30 g pr. kilo kanin. Så hvis ungen vejer 0,5 kilo, skal den have 15 g kaninpiller. 
Hvis man giver kaninen for mange kaninpiller, vil kaninen vælge høet fra og ikke spise sine natafføring (blindtarmsafføring), som der er en masse gode vitaminer i der er vigtige for kaninens sundhed. 

Godt foder skal indeholde:

  • Græs eller lucerne skal være den første ingrediens på inholdfortegnelsen.
  • Fedtindholdet bør ikke overstige 3%
  • Calciumindholdet bør ikke overstige 1%
  • Råfibreindholdet (træstof) bør ikke være under 20%
  • Proteinindholdet bør ligge mellem 12-16% 
Gode mærker på kaninpiller er eksempelvis Klaken, Supreme Science Selective og Oxbow. alle varianterne indeholder det kaniner har brug for. 
 
Billede af klaken kaninfoder.