Kaninkroppen / Pleje

Når du skal klippe negle på din kanin, kan du enten få hjælp hos en dyrlæge eller selv klippe dem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En langhåret kanin skal børstes ca. 1 -2 gange om ugen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En kanin med rigelig plads og korrekt foder, vil ikke have et behov for et bad.

 

Pleje

Negle

Kaniner har 18 negle i alt, 5 på hver forpote, og 4 på hver bagpote. 
Neglene vokser hele livet, og skal på nogen kaniner, klippes med jævne mellemrum. 
Neglen der sidder længst oppe på kaninens forpote, svarer til vores tommelfinger, og kan være svær at klippe. Men den er vigtig at få med, da kaninen har svært ved selv at slide den. 
Læs evt. mere om negleklip i afsnittet under 'Pleje'.

Negleklip

 
Vilde kaniner i naturen slider sine negle naturligt. Men når man har dem som kælekanin, skal man selv sørge for at klippe neglene.

Når du skal klippe neglene, skal du bruge en speciel negleklipper til kaniner, som man finder i de fleste dyrehandler.
Det er vigtigt ikke at bruge samme negleklipper, som man bruger til mennesker, da den ikke klipper neglen ordenligt og flækker kaninens negl.
Når du skal klippe neglene, er det vigtigt at du holder godt fast på kaninen, så den ikke spræller når du klipper.
 
På billedet kan du se en kaninnegl. Du kan se hvor du skal klippe, så du ikke klipper i blodåren.

Pas på at du ikke kommer til at klippe blodåren, som er i kaninens negl. På lyse kaniner med lyse negle er det nemt at se blodåren. Men på kaniner med sorte negle kan man ikke se blodåren, og du skal derfor passe på hvor du klipper.
Hvis du kommer til at klippe i blodåren, gør det ondt på kaninen. Du skal derfor skynde dig at lægge et pres på neglen, så blødningen kan stoppes hurtigst muligt evt. put kartoffelmel på.
Hvis du er usikker på det, kan du få hjælp af en dyrlæge eller en der har erfaring med at klippe kaninnegle.
 
 
 

Pelspleje og fældning


Ved langhåret kaniner som angora racen, er det vigtigt at børste den 1-2 gange om ugen, for at ungå at pelsen filtre og laver knuder. Når der kommer knuder i pelsen, kan det gøre ondt på kaninen fordi det strammer i huden. Ved korthåret kaniner skal man ikke rede den så tit som med en langhåret. Hvis kaninen får knuder i pelsen, skal det forsigtigt klippes af.
Med en angora kanin, kan man med fordel klippe kaninens pels ned, ca. hver 3-4 mdr.
 
Sunde og raske kaniner skifter deres pels 2 gange om året, forudsat at de udsættes for konsekvente miljøforhold. 
hvis man flytter sin kanin mellem et koldt og et varmt hjem, kan det skabe rod i kaninens fæld, og dermed vil kaninen fælde oftere.
Fældningen er mest voldsom om vinteren, da din kanin skal smide sin tykke pels. 
 
 
Hvad gør man når kaninen fælder?

Når kaninen fælder er det vigtigt med regelmæssig børstning, en fiberrig kost og ubegrænset adgang til frisk vand. 
Vand er vigtigt, for at forhindre nedsat tarmmobilitet på grund af pels i kaninens system.
Mange anbefaler ananas og papaya, dog har det ingen dokumenteret effekt.
 
Når kaninen er i fæld, er det ekstra vigtigt at børste kaninen, da kaninen slikker i pelsen, og derfor får hår ned i maven. Kaninens hår kan ikke nedbrydes i maven, og det kan ende med, at kaninen får forstoppelse.
Hvis kaninen har fået pels i systemet, og der kommer pøller ud der ligner en halskæde, skal man ikke blive bange. Det er kun godt at pelsen kommer ud, hvorimod hvis kaninen ændre adfærd og stopper med at pølle. Så har kaninen brug for akut hjælp via væske, og ofte er smertestillende en god idé. Dog start med at kontakte en kaninkyndig dyrlæge.
 
Jeg bruger selv en furminator som jeg syntes er rigtig god, den tager det løse underuld. Jeg bruger også en normal børste, som man kan købe i de fleste dyrebutikker.
 

Kaniner i bad

 
Kaniner skal IKKE i bad.
I mange dyrehandlere og i supermarkeder, kan man købe de såkaldte gnavershampoo, det skal du holde dig langt fra. Gnavershampoo har man ikke behov for, da kaniner ikke skal i bad. Hvis man bader kaninen er der stor mulighed for, at den får øreinfektion, lungebetændelse eller kan gå i chok. Vandet fjerner desuden det naturlige fedtlag i huden. Har kaninen ikke sit fedtlag, er der stor risiko for at kaninen vil fryse ihjel. Kaninen bliver handlingslammet fordi den går i trance, da den tror den skal dø.

Hvis kaninen lugter eller har noget skidt på sig, så lad vær med at bad den, men i stedet vaske den med en fugtig klud.
Hvis kaninen har dårlig mave pga fejlærnering, så snak altid med en kaninkyndig dyrlæge. Hvis det er nødvendigt så fyld ca. 5 cm vand i en balje og lad kaninen stå på bunden og støtte sig med sine bagben. Vask så med en klud, men kun hvis dyrelægen har anbefalet det.

Hvis kaninen har det varmt, kan man bruge et køle element, og lægge op ad kaninen eller tænde en blæser. Kaninen skal altid have adgang til at komme væk fra blæseren.
 
Her kan du læse om:
  • Negleklip
  • Pelspleje og fældning
  • Kaniner i bad